Tiszta terek az iparban

A tiszta szobák, kabinok, terek megjelenése és elterjedése az ipar különböző területein a minőségbiztosítás fejlődésével köthető össze. Az ipar számos területén előfordulnak tiszta helyiségek, főleg vizsgáló laboratóriumok formájában, de a gyártási technológiából adódóan leggyakoribbak az alábbi területeken:

  • Gyógyszeripar: kutatás, fejlesztés, gyártás
  • Élelmiszeripar: kutatás, gyártás
  • Mikroelektronikai alkatrész gyártás (félvezetők): fejlesztés, gyártás
  • Orvostechnológia (laboratórium, gyártás): fejlesztés, gyártás
  • Optikai gyártás
  • Alkatrészgyártás (repülőgép, autóipar): nagy precizitást igénylő technológia

Tisztatéri osztályok

A tiszta tereket a különböző szabványok különböző osztályokba sorolják általában a részecskék mérete és száma alapján. Emellett a nyomáskülönbség, a páratartalom és a hőmérséklet és a légcsere a szabályozott és mért paraméterek. A szellőztető rendszer – 5-20 Pa túlnyomással – biztosítja, hogy a levegőben lévő szennyeződések a legrövidebb időn belül elhagyják a szobát. Egyes esetekben a terekben alulnyomást is létrehoznak, hogy például baktériumok vagy veszélyes anyagok ne juthassanak ki a térből. A levegő szűrését HEPA szűrőkkel biztosítják, amik képesek az 1 µm-nél kisebb részecskék szűrésére is. Szellőztetési rendszer szempontjából a turbulens és lamináris áramlású terek különböztethetők meg.

A megújult ISO 14644-1:2015 enyhített a követelményeken, a bekarikázott részecskeszámok kikerültek a határértékek közül

10 Pa? 100 Pa? 1000 Pa?

Mekkora az 1 Pa-nyi nyomáskülönbség? Viszonyításképpen a levegő atmoszférikus nyomása 100.000 Pa. Egy pillangó ”szárnycsapása” kb. 2,5 Pa nyomásingadozást eredményez. Ezek alapján a tiszta terek zónái között tartandó 15-50 Pa nyomáskülönbség mérésére speciális nagypontosságú szenzorokra van szükség. Egy 50 Pa-os differenciál nyomás mérése esetén az ±5 Pa eltérés ±10 %-os hibának felel meg. A differenciál nyomás szenzorokkal szemben támasztott követelmények tehát magasak mind a pontosság, mind pedig a hosszú távú stabilitás tekintetében. Az FSM AG kiemelten kezeli a tiszta terek méréstechnkáját, alacsony nyomáskülönbségekre fejlesztett távadói megfelelnek a legmagasabb követelményeknek is.

Tovább a nyomáskülönbség távadókhóz Felveszem a kapcsolatot