Sűrített levegő és gázok szivárgásai = Elpazarolt energia = €€€

Egy 6 bar-on üzemelő sűrített levegő rendszeren egy 3 mm átmérőjű szivárgási pont évi 1488 EUR többletköltséget jelent !!!

Tudja Ön, hogy hány % sűrített levegőt veszít a rendszerében a szivárgások által?

A  sűrített levegő drága, de az energiacsökkentési beruházások gyors megtérülési mutatókkal rendelkeznek, együttes használatuk pedig jelentős energia és költségmegtakarítás eredményez.

Sűrített levegő és gázok beruházásainak megtérülése ábra

Sűrített levegő és gázok beruházásainak megtérülése

Szivárgáskeresés

Természetesen nincs olyan sűrített levegős hálózat, ahol nincs szivárgás. Több neves intézet is foglalkozott már a sűrített levegővel, mint költséges energiahordozóval (Radgen, Karlsruhe, Frauenhofer Intézet), a Druckluft Effizient németországi független felmérésben azt is kimutatták, hogy a termelt sűrített levegő 25-35%-a szivárgások miatt vész kárba. Tipikus levegőveszteség források: a szelepek, elöregedett csövek, csőcsatlakozások, flexibilis tömlők, elosztók, szerszámok, műszerek, szabályzók. Ameddig ezek a  szivárgási pontok feltáratlanul maradnak, a hatékony levegőfelhasználás nem valósítható meg. A kompresszor(ok)nak kompenzálni kell a szivárgások általi nyomásesést, így nagyobb fogyasztás, nagyobb költségek és gyorsabb amortizáció várható. Az összesített szivárgási veszteségek darabszámát tekintve a jelentősebb részét a sok kisméretű (0,1 mm-2 mm) szivárgási pont teszi ki. Ezek felderítéséhez a legfontosabb egy jól felépített karbantartási stratégia, ami 5 fő állomásból áll:

 • Szivárgáskeresési terv készítése (bejárási útvonal, felelős személy stb.)
 • Szivárgási pontok lokalizálása ultrahangos szivárgáskeresővel
 • A szivárgási pont jelölése / osztályozása / priorizálása / dokumentálása (a dokumentáció átadása a karbantartásnak / felelős személy)
 • A szivárgások megszüntetése
 • A szivárgási pont utólagos visszaellenőrzése
A korszerű ultrahangos szivárgáskeresők jelentősen megkönnyítik a teljes szivárgáskeresési folyamatot:
Tovább a SONAPHONE ultrahangos szivárgáskeresőhöz

Sűrített levegő fogyasztás mérés/monitorozás

A sűrített levegő rendszer monitorozása nem kizárólag a szivárgásmenedzsmentben nyújt segítséget, hanem ráláthatóságot biztosít a  hálózatra, fogyasztókra, egy rendszer komplett monitorozása olyan, mintha elkészítenénk a rendszer ujjlenyomatát. A monitorozás, mérés és a kapott információk feldolgozása fontos része az energiahatékonyságra irányuló projektek, beruházások megtervezésének és a ellenőrzésének (Plan – Do – Check – Act). Az évente elvégzett energetikai audit, évenkénti szivárgáskeresés, mennyiségmérés, berendezéscsere etc. egyértelmű költségcsökkentést eredményez, viszont a folyamatos 24 x 7 monitorozással a teljes rendszer hatékonysága magas szinten tartható:

optimalis hatekonyság

Optimális hatékonyság

 • Folyamatos fogyasztásmérés, energia és költségkimutatás
 • A költségek termékhez, osztályhoz rendelhetők
 • Szivárgási veszteségek azonnali detektálása
 • Optimalizált működés alapú szerviz és karbantartás
 • Hálózat átláthatósága, racionalizálása
 • Új kompresszor, berendezés kiválasztásának alapja
Már rendelhetők a legújabb fejlesztésű kiváló ár /érték arányú végponti fogyasztásmérők:
Tudjon meg többet a sűrített levegő fogyasztásmérőkről

További alkalmazási példák