A hidrogén peroxidot (H2O2) fertőtlenítésre, sterilizásálásra használják a tiszta terekben, műtőkben és gyógyszeripari helyiségekben, fülkékben.

A hidrogén-peroxid-ot generátorral állítják elő és alkalmazástól függően valamilyen vivőgázzal – legtöbbször levegő – együtt porlasztják a térbe (VHP – Vaporised Hydrogen Peroxide sterilisation). Ezekben a terekben normál használat mellett, sok esetben van páratartalom mérés. A páratartalom mérők, távadók érzékelői legtöbbször kapacitív polimer vagy kerámia szenzorok, amik már alacsony H2O2 koncentráció esetén is jelentős és maradandó eltérést okoznak a szenzor karakterisztikájában. Az érzékelők megóvása érdekében a sterilizálás idejére ezeket az érzékelőket el kell távolítani a térből.
A megoldás a problémára egy speciális védőkupak, ami megvédi a páratartalom szenzort a H2O2-től, így a pártartalom érzékelő a térben maradhat a fertőtlenítés idejére is.
A H2O2 szűrő tulajdonságai:
Alapja egy teflon PTFE szűrő, amire egy katalizátor anyag van gőzölve. Ez ártalmatlan vízre és oxigénre bontja a hidrogén-peroxidot, így megóvja a szenzort a nem kívánt elállítódástól. A szűrőkupak használatával a a relatív páratartalom a sterilizáció közben is mérhető, mivel vannak olyan sterilizációs eljárások ahol a relatív páratartalomhoz kötik annyak hosszát.
Felveszem a kapcsolatot