A gombatermesztés korunk egyik növekvő mezőgazdasági iparága, ami pontos automatizált működésével összehasonlítható például egy autóipari gyártó működésével. A gombák növekedése – fajtától függően – óramű pontossággal szabályozható, így a gombák optimális fejlődése érdekében a termesztés különböző fázisaiban különböző környezeti körülmények is megteremthetők. A legfontosabb paraméterek a páratartalom, hőmérséklet és a szén-dioxid szint, amik a környezet miatt kihívások elé állítják gombatermesztés szenzorait.

Magyarországon a gombatermesztés legnagyobb része csiperke, emellett megtalálható a laska, ördögszekér laska, shiitake és egyéb gyógygombák. A gombafajtától függően a precíziós légkondícionálás elengedhetetlen a gombák megfelelő fejlődéséhez, itt igazodni kell a fajtához és a legjobban lemodellezni azokat a viszonaokat ahol a legideálisabb terméshozam és minőség érhető el. A gépészeti, szabályozási technológiával kapcsolatos követelmények tehát magasak amik egyik alapja a megfelelő érzékelők alkalmazása.

A hőmérséklet, a relatív páratartalom és a szén-dioxid távadókkal szembeni követelmények szintén magasak, mivel magas nedvességtartalmú és gombaspórával szennyezett levegőben is pontos mérési eredményekkel kell, hogy szolgáljanak. A gombatermesztés szempontjából három fázisra bontható a folyamat, melyekben eltérő körülményeket kell biztosítani a lehető legpontosabb természetes környezet megteremtéséhez.

1. fázis: A komposzt előkészítése, átszövés

A friss komposzt előkészítése a gombacsírával összekeverés után az átszövési fázis következik – amikor a gombafonalak (micélium) behatol/átszövi a komposztot/zsákot. Ez a a fázis egy állandó magasabb hőmérsékletet (24-28 °C csiperke 30-31 °C laska), magas páratartalmat 85-95 %rH felett és magas CO2 tartalmat (5000-10000 ppm) igényelnek.

2. fázis: Lappangási idő és a termőre fordítás

Ennek a szakasznak a végén jelennek meg a termőtestek. A környezeti paraméterek szempontjából, pedig folyamatos szabályozás szükséges. A hőmérsékleti igény a termőre fordítás során akár 15 °C-ig csökken, szintúgy a szén-dioxid szint 2000 ppm-ig, a páratartalom pedig párásított levegővel indul >95 %rH felett, de a termőre fotdítás végére 85 %rH-ra csökken.

3. fázis: Növekedési és betakarítási fázis

A gomba növekedési fázisa 18-20 °C hőmérséklet, >1000 ppm Co2 és 85-90 %rH között törétnik. Minimális eltérés lehet a terméshullámok között, majd a betakarítás hűtőházakban történik a gombák elhelyezése.

Tehát a megfelelő érzékelők kiválasztása döntő fontosságú, és a nem megfelelő szabályozás minőgéromláshoz, baktériumok/vírusok elszaporodásához vezethet, amik termesztésbeli kiesést és költséget jelentenek. Az állandó magas páratartalom mellett, a gombaspórák 3-15 μm  részecske méretben lerakódhatnak az érzékelők felületére és hamis mérési eredményeket szolgáltathatnak. Méréstechnikai kihívás a körülméyneknek való megfelelés, az E+E Elektronik páratartalom, hőmérséklet és CO2 távadóinak sikerül a feladat teljesítése.

EE872 – Fűtött szenzoros CO2 érzékelő

A fűtött szenzor megvédi az érzékelőt a kondenzációtól, így magas páratartalmú környezetben is megbízható mérési eredményeket biztosít.

EE211 – Fűtött páratartalom szenzorral, szeparált rozsdamenetes hőmérsklet érzékelővel

Az EE211 szintén fűtött páratartalom szenzorának és a külön hőmérséklet mérőnek köszönhetően ideális megoldás a gombatermesztési folyamatok monitorzosához.

Tudjon meg többet az érzékelőkről - Kattintson a képre

Felveszem a kapcsolatot