Nem kell akusztikai mérnöknek lenni,

Szivárgáskereséshez vagy elektromos részkisülés detektálásához

Az akusztikus módszerekkel dolgozó kutató/fejlesztő szakemberek akusztikus kamerákat használnak a hangforrások detektálására és elemzésére. Na, de mi van akkor, ha nem akusztikai mérnök valaki és mégis sűrített levegő szivárgást vagy elektromos részleges kisülést akar találni? Ebben a cikkben elmagyarázzuk, miért tévedhet, aki nem az akusztikára szakosodott, és hogyan oldotta meg az NL Acoustics ezt a problémát.

Mire kell figyelni egy akusztikus kameránál?

Bármely akusztikus kamera képes megtalálni a nyomás alatti rendszerek szivárgásait és a részleges elektromos kisüléseket, ha az általuk kibocsátott hangnyomásszintek elég erősek. Azonban, ha Ön nem képzett akusztikai mérnök, akkor az ilyen típusú elemzési képességek nélküli használata nem eredményezi a megalapozott karbantartási döntések meghozatalához szükséges eredményeket. Mivel a műszer nem segít kategorizálni a megtalált hangforrásokat. Amikor akusztikus kamera kiválasztása előtt áll, például sűrített levegő szivárgásvizsgálathoz, érdemes olyan kamerát választani, ami a szivárgás detektálása esetén, valós időben ad visszajelzést a szivárgás mértékéről és költségbecslést is végez. Elektromos részkisülések (Partial Discharges) esetén a kamerának tartalmaznia kell a kisülés felismerésén kívül mintákat, valamint osztályozási képességgel kell rendelkeznie a kisülési állapot súlyosságára vonatkozóan.

Milyen egy modern autó műszerfal nélkül?

Az akusztikus kamera elemzés nélküli használata olyan, mint egy műszerfal nélküli autó. Lehet vezetni, de a sebességet az elhaladó tárgyak alapján kell megbecsülni és nem lehet tudni, hogy a fordulatszámmérő értékének van-e köze a valósághoz. Egy ilyen akusztikus kamerával a sikeres szivárgáskeresés vagy elektromos részkisülés audit szakértelmet igényel. Például a bonyolult eszközök üzemeltetésénél a frekvenciatartomány manuális beállításában. A rosszul megadott frekvenciatartomány hatással van az érzékelés érzékenységére, így kimaradhatnak szivárgási pontok. De a helytelenül megadott dinamikus tartomány is megtévesztő lehet a szivárgás vagy elektromos részkisülés helyének meghatározásakor.

Miután megtalálta a problémás területet, egy átlagos akusztikus kamerával, nehéz meghatározni, hogy az észlelt hangforrás szivárgás vagy csak zavaró zajforrás. Ennek megfejtéséhez exportálni kell a pillanatképeket egy számítógépre és manuálisan elemezni azokat. Ez fáradságos feladat, és így könnyen megtörténhet, hogy a zavaró, ártalmatlan hangforrások téves értelmezéshez vezetnek. Tehát a hangfelvételek értékes információvá történő átalakításához ismét szakképzettségre van szükség. A szivárgások mértékének meghatározása és költségbecslés elvégzéséhez táblázatok vagy bonyolult algoritmusok használata szükséges. Az elektromos részkisülések esetében azonban ez a folyamat még igényesebb, mivel nincsenek szabványosított módszerek különböző kisülések típusának vagy súlyosságának osztályozására.

Miért az NL akusztikus kamera?

Az NL akusztikus kamera piacvezető, átfogó és teljesen automatizált megoldás a nyomás alatti rendszerek szivárgásainak és az elektromos részkisülések detektálásában és elemzésében. A kamera automatikus, feladat optimalizált szűrőkkel rendelkezik a zavaró zajok kiszűrésére és automatikusan állítja a dinamikus hangtartományt, egy és több hangforrás érzékelési üzemmódban is. Magyarul a kamera automatikusan felismeri, hogy a hangforrás szivárgás vagy elektromos kisülés-e. Ennek eredményeként a műszer használata pofon egyszerű és nem igényel különleges képzettséget, oktatást. Ezen felül az NL kamera valós idejű szivárgási veszteség (l/perc, m3/h) elemzést, költségbecslést, elektromos vizsgálatoknál részkisülés mintaelemzést végez.

A kamera az elkészített képeket azonnal, automatizáltan Wi-Fi-n keresztül a felhő alapú felületre tölti fel, ahol az NL Cloud szoftver tárolja és elemzi a képeket. Az offline elemzéshez használható az NL Camera Viewer és az NL Camera Viewer Pro szoftvereket is.

Az NL Cloud részletesebb információkat nyújt, például az elektromos részkisülések osztályozásáról és a súlyosság elemzéséről. A mesterséges intelligencia alapú felhő szoftverrel, a jelentések készítése könnyedén és gyorsan elvégezhető.

 

Kérdések, termékbemutató - Vegye fel velünk a kapcsolatot ...